Zelf Microgroenten Kweken

zaadje planten

Micro moestuintje

“Zelf kweken van microgreens is geen rocket-science. Waar het vooral vroeger alleen nog op de borden van de betere restaurants voorkwam, kan je het nu gemakkelijk zelf maken in je keuken, of een raamkozijn.

Temperatuur

De temperatuur in huis is vaak wel ok. Gemiddeld tussen de 16-22 graden is voor de meeste wel een temperatuurtje waar ze blij van worden. Is het te koud in een ruimte, dan kan een warmtemat ervoor zorgen dat de grond toch op temperatuur kan komen. Na ontkieming kunnen ze wel iets beter tegen iets lagere temperaturen. Koud remt wel de groei af, terwijl warmte de groei bevordert

Luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid van tussen de 40 en 70 procent is prima. Ook dit zal vaak geen probleem zijn binnenshuis. Hogere lucht-vochtigheid is gewenst bij ontkiemen, maar daarover zo meer. Tijdens de groei liever voorkomen dat de luchtvochtigheid te hoog wordt, anders is de kans op schimmel hoger.Een klein ventilatortje kan zorgen voor luchtstroom waardoor de vochtigheid laag blijft, en de stekjes beter “ademen”

Materiaalkeuze

Tot nu toe was het nog vrij simpel, maar bij de materiaalkeuze moet je zelf keuzes gaan maken. Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking, en hoeveel ruimte wil je gebruiken? 

Met wat wil je kweken?:

  • Op water (hydroponics)
  • Op keukenpapier, of watten
  • (Biologische) Potgrond of Stekaarde
  • Kokosaarde (geperste blokken)
  • Kweekmatten (hennep) (kokosvezels)

En met welk materiaal? Dit kan je bijna net zo gek maken als je wil. Van een schotelje met wat keukenpapier of watten, tot computer gestuurde vitrinekast.

 

 

Grondbeginselen

“Of je nu hele dure spullen gebruikt, of de bijna gratis dingen, de basis blijft hetzelfde”

In het zaadje zitten genoeg stoffen om deze te laten ontkiemen, en zonder voeding tot de eerste echte blaadjes te laten ontpoppen. Het enige dat het zaadje nodig heeft is vocht, en een lekker temperatuurtje. Hier ligt de taak voor jou micro-boertje, of boerinnetje. 

Als je er voor zorgt dat in het begin het zaadje vochtig blijft, dat gaat de rest vrijwel vanzelf. 

Mijn Kweekopstelling

kweekkast microgroenten

De bakken op de foto zijn speciaal voor microgroenten ontworpen kweekschalen. Dit werkt prettig omdat te veel water hierdoor altijd weg kan lopen. Maar ook omdat je bij deze schalen  van onder water kan geven ( als de worteltjes doorkomen ).  

In Amerika zijn de microgroenten hot.  Daardoor zijn er heel wat amerikanen die zelf ook microgreens zijn gaan “verbouwen”. Hier zijn tal van filmpjes van gemaakt die te zien zijn op youtube.  Het rek dat vaak word gebruikt , heb ik op amazon gevonden.