Rucola | Arugula | Eruca Sativa

Rucola is een lekker pittige microgroenten, die het goed doet op een boterham of in de salade. Het heeft vrijwel dezelfde smaak als de grotere versie. Uiteraard kan je ook de microgroenten ook door laten groeien om wel het bekende gekartelde blad te krijgen. Als microgreens kunnen deze plantjes binnen een week opgroeien, en is het dus niet heel moeilijk om altijd een verse voorraad te hebben. Wat veel mensen niet weten is dat rucola een koolsoort is.

Voedingsstoffen Rucola

  • Vitamine B6
  • Aminozuren
  • Calcium
  • Ijzer
  • Eiwit

Bron

Zaden kopen voor Rucola?

Zaden voor rucola zijn niet heel moeilijk te vinden. Probeer wel zaden te bemachtigen die biologisch zijn. Kijk ook naar zaden die voor microgreens of microgroenten worden aangeprezen. Hierdoor krijg je vaak meer zaden voor minder geld. Een van die sites die dit aanbied is deze 

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Rucola Microgreens ?

DAG 1

Dag 1: Aaangezien er bij microgreens vrij snel schimmel optreed, is hygiene belangrijk. Was dus eerst de tray goed. Zelf met een borstel, of door de vaatwasser. Kijk wel uit met hoge temperaturen en plastic en vervorming. Desinfecteer daarna de tray met waterstofperoxide vermengt met water. Strooi daarna ongeveer een liter aarde in de tray, en verdeel dit mooi om geen kuilen of bulten te hebben. Eenmaal vlak strooi je zo’n 10 gram rucola zaad met de hand of strooibusje over de aarde. Bekijk de foto voor de afstand onderling tot de rucola zaden ongeveer. Besproei hierna de zaden met water en eventueel ook nog wat van de waterstofperoxide.  Zorgt dat de zaden en de ondergrond vochtig is, zodat de rucola zaden zich vol kunnen zuigen met vocht, en het ontkiemings proces van start kan gaan. Dek de zaden af voor duisternis en om voor een hoge luchtvochtigheid te kunnen zorgen.

DAG 2

Dag 2: Net een dag verder dan het begin, laat zien dat het Rucola zaadje geen schaamte heeft om zijn worteltje te laten zien. Eigenlijk wil hij hem wel ergens instoppen, maar daar is hij nog volop mee bezig. Het valt ook niet mee om op zo’n jonge leeftijd al gelijk het goede te doen, maar het gaat hem lukken, let maar op. Voor nu zaak om met de plantenspuit in de weer te zien naar behoefte, maar waarschijnlijk is deze niet heel groot. Bekijk ook even de onderkant van de deksel of hier geen zaadjes van de rucola op vast geplakt zitten. Met een klein beetje vocht redden deze het ook om hun worteltje de grond in te boren en houvast te krijgen. Laat de deksel met gewicht er voor nu nog op liggen zodat de wortel maar 1 kan op kan.

DAG 3

Dag 3: Het is bijna niet te geloven dat we nu pas 48 uur onderweg zijn, als je naar de vorderingen kijkt die het Rucola zaadje al heeft gemaakt. Dit maakt hem ook superleuk voor de mensen met zeer weinig geduld, want je ziet hem bijna groeien. Op de foto is ook goed te zien dat de haarworteltje opzoek zijn naar water. Dit lijkt misschien op schimmel, maar is het dus niet. Spuit maar eens op de “kwastjes”, dan zie je ze verdwijnen. Ook zie je als je goed kijkt al de set blaadjes langzaam ontstaan. Hou op dit punt nog wel even de druk er van boven op, en spuit de zaden en de grond naar behoeven licht vochtig met de plantenspuit. Een paar spuitjes is meer dan voldoende. Liever iets te weinig dan teveel. Door de deksel erop verdampt er zeer weinig.

DAG 4

Dag 4

DAG 5

Dag 5

 

DAG 6

Dag 6

 

DAG 7

Dag 7

 

Terug Naar: