Roze Boerenkool Microgroente |Pink Kale Microgreens | Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata

Boerenkool wordt vaak in het hokje van de superfoods gezet. Ook deze groenten valt onder de groente soort brassica, waar alle koolsoorten onder vallen. Deze groep blijkt een hoop gezondheids voordelen te bezitten. Buiten dat ziet de microgreen er ook nog gewoon leuk uit. Zeker wel het proberen waard om als microgroenten te verbouwen thuis op het aanrecht.

Voedingsstoffen Roze Boerenkool

Boerenkool bevat weinig calorieën, veel vezels en geen vet. Ook bevat het  voedingsstoffen zoals vitamine A, C en vooral veel vitamine K, foliumzuur, magnesium. Ook bevat het omega 3 vet zuren en krachtige antioxidanten. Bekijk de bron hier voor nog meer lof taal over deze groente 

Zaden kopen voor Roze Boerenkool?

Zaden voor boerenkool opzich is niet zo’n heel groot probleem om deze te vinden. Roze boerenkool wordt al een iets groter probleem om deze te vinden. Zaden speciaal voor microgreens is weer nog iets meer een uitdaging, maar ik heb ze gevonden op deze site

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Roze Boerenkool Microgreens ?

DAG 1

Dag 1: Was de tray, of waar je de boerenkool in of op wilt verbouwen, af gewoon onder de kraan of in de vaatwasser. Kijk wel uit bij plastic met de vaatwasser en de warmte die deze produceert. Voordeel bij de vaatwasser is door de hogere temperatuur dat dit wel beter bacteriën kan doden. Zelf spuit ik de trays na de schoonmaak nog in met waterstofperoxide vermengt met water om de trays te desinfecteren. Hierna vul ik de trays met 1 liter aarde, en strooi ongeveer 10 gram boerenkool over de aarde. Bekijk de foto voor ongeveer de hoeveelheid aan zaden. Besproei hierna de zaden met water, en eventueel ook mengsel waterstofperoxide voor ontsmetting van de zaden. Zorgt dat de zaden vochtig zijn, zowel als de ondergrond. Druk hierna met de deksel de zaden goed tegen de ondergrond, en hou hier iets aan druk op dmv een paar blokken kokosaarde. 

DAG 2

Dag 2: Op deze dag zie je al dat de roze boerenkool zaden een worteltje laten zien. Ontkieming vind hierbij dus al plaats binnen 24 uur. Niet alle pink kale zaden zullen al klaar zijn om een klein stukje wortel te showen, maar dit zal niet heel lang duren voordat dit wel zo is. Vaak blijven op dit moment ook de zaden aan de deksel plakken door het vocht. Laat dit gewoon zitten. Ook de worteltjes van deze zaadjes zullen steun en vastigheid zoeken en krijgen in de aarde, en daardoor loslaten van de deksel. Spuit deze wel even nat met de plantenspuit, net als de aarde en de zaden van de roze boerenkool die wel op de aarde liggen. Vocht kunnen de nieuwe wortels wel gebruiken op dit moment. Overdrijf dit niet, want overdaad schaad.

DAG 3

Dag 3: Op deze dag is al wel veel beter te zien dat de zaden van de roze boerenkool bezig zijn om wortel te schieten. Waar het gister nog helemaal niet duidelijk was, zie je vandaag dat vrijwel alle zaden van de pink kale zijn opengebarsten en op zoek willen naar vocht in de bodem. Boerenkool is niet de snelste groeier onder de microgreens, maar met een beetje steun van jou komt deze er ook wel. Kijk of er nog wat zaden tegen de deksel zitten geplakt, en benevel alle zaden licht met wat water uit de plantenspuit. Bedek ze daarna weer met de deksel zodat ze in duisternis en zonder uit te drogen uit kunnen groeien tot een smaakvolle en gezonde microgreen. Morgen zal je zien dat alweer een stuk verder is. 

DAG 4

Dag 4: Inmiddels zo’n kleine 100 uur verder vanaf het planten van de pink kale microgreens zaden, en zie op de foto, en misschien ook wel bij je thuis het resultaat. De haarworteltjes beginnen zich t ontwikkelen. Vrijwel alle zaden hebben nu een worteltje. Mochten er nu nog geen hebben, dan zal dat zeer waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Geen probleem, want vaak heb je toch genoeg gezaaid dat je dat verschil niet merkt. Grappig aan de roze boerenkool is dat het steeltje al vrij snel zijn vrolijke roze kleur aanneemt. Bekijk even per dag nu of een spuitje van de plantenspuit nodig is. Vaak kan het niet veel kwaad, als je het maar niet overdrijft. Deksel er nog oplaten, en een beetje druk om de zaden van de roze boerenkool goed te laten wortelen.

DAG 5

Dag 5: Op deze dag zien we aan wel voorzichtig een roze boerenkool plantje ontstaat uit het zaadje.  Je ziet dat de wortel van de pink kale microgreen grip heeft gekregen in de coco-coir. Hierdoor heeft het de kracht gekregen zich op te richten. Doordat de deksel er tot nu toe heeft ongelegen , zie je dat de microgreen zich op die manier zich kan ontdoen van de zaadhuls. Normaal gebeurt dit onder de grond, maar wij moeten de natuur nu een beetje helpen. Vanaf nu kun je de deksel er wel aflaten. Het mooie aan de roze boerenkool microgroenten vind ik dat het roze ook aan de rand van het blad zit, wat op dit moment ook al te zien is. Kijk ook even of de wortel al aan de onderkant van de tray zichtbaar zijn. Als dat zo is, spuit deze dan ook vochtig met de plantenspuit. 

DAG 6

Dag 6: Doordat de deksel gister is verwijderd, zijn de microgreens zich gaan uitreken naar het licht toe. De steeltjes hebben een nog donkere roze kleur gekregen, wat deze soort microgreens toch wel een speciale soort maakt. Je ziet dat de blaadjes al zijn uitgeslagen, zodat deze zoveel mogelijk licht kunnen opvangen. Hierdoor krijgen de plantjes hun energie. Vanaf nu kan je de plantjes ook al wel gaan gebruiken voor consumptie. Uiteraard kan je ze natuurlijk ook gewoon door laten groeien toch ze iets groter zijn. Of je laat ze helemaal doorgroeien. Boerenkool is een bladgroente, dus dit zou geen probleem moeten zijn. Zelf is een week vaak wel de gemiddelde tijd dat ik de microgroenten ga nuttigen. Langer laten doorgroeien vind ik vaak zonde van de tijd, want een week verder vanaf nu zie je een stuk minder verandering, dan afgelopen week. Maar de keuze is aan jouw. Experimenteer er lekker op los.

 

DAG 7

Dag 7

 

Terug Naar: