Rode Koolrabi | Kohlrabi microgreens | Brassica oleracea gongylodes

Rode koolrabi is weer een iets aparte microgroenten soort onder de microgreens. Qua smaak heeft het veel weg van de broccoli. Niet zo heel gek, want allebei zijn ze van de familie brassica. Wat betreft het uiterlijk heeft de rode koolrabi toch wel een streepje voor met zijn roze steeltjes en de lichte rand om de blaadjes. 

Voedingsstoffen Rode Koolrabi

Koolrabi-microgreens zijn zeer voedzaam en bevatten meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse waarde van vitamine C. Het bevat ook veel vitamine B6, foliumzuur (B9), thiamine (B1), kalium, fosfor en calcium.

Bron

Zaden kopen voor Rode Koolrabi?

Zaden voor rode koolrabi zullen wat minder snel gevonden worden bij de tuin speciaal winkels. Mijn zaden heb ik gekocht via bol.com . Deze heeft nog meer microgreens zaden te koop, zodat je misschien in aanmerking komt voor gratis verzending.

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Rode Koolrabi Microgreens ?

DAG 1

Dag 1: Was de tray goed met een borstel en water zodat deze schoon is. Desinfecteer de tray daarna met een mengsel van waterstofperoxide en water uit de plantenspuit. Dit zal ervoor zorgen dat er minder of geen schimmelvorming optreed tijdens de kweek. Vul daarna de tray met een liter aarde , en verdeel daarna ongeveer 10 gram rode koolrabi zden over de aarde. Dit kan uit de losse pols, maar je kan hiervoor ook een kruidenbusje recyclen. Bevochtig vervolgens de koolrabi zaden en de ondergrond met een plantenspuit. Ook hier kan je het mengsel waterstofperoxide/water gebruiken om ook de zaden te ontsmetten. Licht benevelen vind ik vaak voldoende, en vaak spuit ik dan nog een paar keer met gewoon kraanwater. Deksel erover om de boel te verduisteren, en de zaden goed contact te laten maken met de vochtige aarde door druk op de deksel te zetten met 2 blokken kokosaarde. 

DAG 2

Dag 2: De zaden van de rode koolrabi hebben nu 24 uur opgesloten gezeten een vochtige donkere ruimte. Aan de buitenkant is nog niet veel waar te nemen. Daar waar andere groenten al na een paar uur al een worteltje laten zien, neemt de koolrabi er rustig zijn tijd voor. Geen reden tot paniek,  gewoon rustig afwachten. Pappen en nat houden laat maar zeggen. Spuit in ieder geval 1 keer per 24 uur even de zaden van de red kohlrabi nog vochtig zodat het ontkiemings proces gewoon doorgaat, en niet stil valt door gebrek aan vocht wat de zaden op kunnen nemen. Bekijk ook de deksel of hier zaden aan vast geplakt zitten, en besproei deze ook als deze aanwezig zijn. Deze zullen snel genoeg een wortel in de grond prikken, en daardoor ook losraken van de deksel.

DAG 3

Dag 3: Kijk, zie je ook de rode koolrabi laat op dag 3 een teken van leven zien. Het is nog niet heel veel wat de zaden van de red kohlrabi laten zien, maar we kunnen ook niet allemaal de snelste zijn. Gewoon geduld hebben, en het komt ook vanzelf goed met de koolrabi. Check elke dag gewoon even of de zaden en de grond nog iets vocht kunnen gebruiken, en check ook even of er nog zaden tegen de deksel aanzitten. Dit kan nog tot ze houvast vinden in de aarde met hun wortel. Ook deze groeien gewoon door omdat ze als het goed is ook contact maken met de aarde. Hiervoor is het dus belangrijk de deksel op de zaden van een gewicht te voorzien zodat de zaden daardoor contact kunnen maken met de vochtige ondergrond.

DAG 4

Dag 4: Op deze dag zie je dat al vrijwel alle zaden bezig zijn om te ontkiemen. Het ligt een beetje aan de temperatuur in huis hoe snel dit allemaal gaat. Een aantal graden verschil kan al een groot verschil laten zien. Op het moment dat ik deze foto’s nam was het begin van de winter, en iets koeler in huis dan in de zomermaanden. Op de foto is te zien dat de sommige worteltjes haartjes laten zien. Dit is volkomen normaal. Deze gaan opzoek naar water, en zullen snel de bodem induiken. Hou de druk er op dit punt van de kweek nog op door de deksel op de zaden van de rode koolrabi zodat de worteltjes makkelijker in de grond komen. Benevel de zaden licht met de plantenspuit. De grond hoeft niet zeiknat te zijn, dit zal nadelig zijn.  

DAG 5

Dag 5: Op de vijfde dag aangekomen, zien we dat veel wortels van de red kohlrabi microgreens al steun hebben gevonden in de aarde. Hierdoor heeft het steeltje de kracht gekregen om de zaadlobblaadjes op te richten. Tot dit moment heeft bij mij nog de deksel op de rode koolrabi plantjes gelegen. Nu beginnen de microgreens ondanks het tegengewicht van 2 cocosblokken op de deksel, toch de deksel omhoog te drukken Het wordt nu ook wel tijd of om de deksel om te draaien, zodat de plantjes wel de ruimte hebben om te groeien, maar niet het licht krijgen. Hierdoor strekken de plantjes nog iets meer zodat het makkelijker wordt deze te knippen. Of je laat geheel de deksel eraf. Check wel even of de wortels doorkomen aan de onderkant van de tray, en benevel deze als het zo is.

 

DAG 6

Dag 6: Op dag 6 laat de red kohlrabi microgreen zien waar zijn naam aan ontleent is. Mooie roze rood achtige steeltjes dragen de zaadlob blaadjes welke ook een verkleuring aan de randen laten zien. Vanaf nu begint het een echt plantje te worden, en zal je hem ook al kunnen toevoegen aan een salade of een ander menu. Uiteraard kan je hem ook nog even door laten groeien tot een iets groter formaat. Proef gewoon elke dag een paar microgroenten, en test daardoor op welke dag je de microgreens het lekkerst vind. Er staat geen vaste tijd wanneer ze klaar zijn. Wel is het vaak dat als de echte bladeren ontstaan, de microgreens meer van smaak veranderen, en vaak niet ten goede. Als je nog water geeft, doe dit dan nu bij voorkeur van onder om schimmel te voorkomen door vocht tussen de plantjes

 

DAG 7

Dag 7

 

Terug Naar: