Mosterdzaad | Mustard Microgreens | Sinapis Alba

Mosterdzaad Mustard green

Mosterdzaad of in het engels/amerikaans mustard microgreens wordt gekweekt uit mosterdzaad. Van hetzelfde zaad wordt ook mosterd gemaakt. De microgroenten smaken hierdoor dus ook naar mosterd, maar in minder sterke mate. Er bestaan verschillende varianten, namelijk wit/gele korrels, bruin en zwarte korrels. Op deze pagina gaat het over de lichte variant, maar qua voedingstoffen en kweekwijze zal het niet heel verschillend zijn. Ik adviseer wel om  biologische zaad te gebruiken. 

Voedingsstoffen Mustard Microgreen

Voedingsstoffen van microgreens zijn vaak moeilijk te achterhalen, omdat er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Deze site schrijft dat het in ieder geval vitamine A,C,K en E bevat, en qua antioxidanten net achter de nr1 boerenkool zit. Dat het ook rijk is aan proteïne, vezels, foliumzuur, calcium, ijzer. Het zou ook de haargroei ondersteunen, en helpen om verkoudheid te voorkomen, of helpen van de verkoudheid af te komen. 

 

Zaden kopen voor mosterd microgroenten?

Zoals ik al eerder heb aangegeven, kun je het beste biologisch zaad gebruiken. Deze zaden worden dan gekweekt zonder(of met door de EU goedgekeurde) pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Het zaad voor dit kweekverslag heb ik gekocht bij de peuleschil . Iets duurder de de supermarkt, maar op deze manier geeft het mij iets meer vertouwen dat ik ook iets gezonds eet.

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Mosterdkers of Musterd Microgreens ?

DAG 1

Op de eerste dag vul je een potje/bakje/schaaltje of iets dergelijks met (kokos)aarde of een kweekmat. Vervolgens verdeel je de mosterdzaadjes over de bodem. Zie de foto voor ongeveer de hoeveelheid. Ze moeten elkaar niet verdringen, maar mogen wel dicht bij elkaar liggen. Spuit hiernaar de mosterdzaadjes en de ondergrond vochtig zodat de zaadjes zich vol kunnen zuigen met water, en het ontkiemproces begint. Voorweken van de zaden is bij mosterdzaad niet aan te raden, want deze zaden vormen een beschermd slijmlaagje. De zaden hoeven ook niet bedekt te worden met aarde, maar mag wel. Zelf dek ik de kweektray af met een deksel. Hierdoor worden de zaden in de aarde gedrukt, blijft het donkerder voor de zaden, en verdampt er minder vocht. Dit alles helpt dat de zaden snel wortel willen schieten in de ondergrond.

DAG 2

Op de tweede dag, dus al na 24 uur!, zie je al bij de zaadjes dat er een worteltje is ontstaan. De zaden hebben dus het vocht wat jij hebt toegediend gebruikt om de enzymen te activeren in het zaadje. De wortel gaat dus nu op zoek naar water en voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn in dit stadium nog niet echt nodig, maar water is wel van levensbelang voor de zaadjes. Blijf het dus monitoren of de zaadjes en de ondergrond niet te droog vallen, door dit 2x per dag te controleren. Veel vocht gebruiken ze op dit moment nog niet, dus vaak is het al genoeg om een paar spuitjes met de plantenspuit toe te dienen. Laat de deksel nog op de zaden liggen zodat deze druk kan blijven uitoefenen, en er zo voor zorgt dat de wortels de juiste kant op gaan. Ook zorgt de deksel er nog voor dat het vochtig blijft.

DAG 3

Op dag 3 zijn de worteltje al wel echt goed zichtbaar. Daar waar je gister nog wel goed moest kijken met al dan niet een vergrootglas om de beginnende worteltje te zien, zie je op dit moment een stuk duidelijker het staartje van het zaadje. Het is echt een race ie het snelst het water en de voedingsstoffen kan bereiken die de natuur hier aan het uitvechten is. Ook zie je nu waarom het wel belangrijk is om de zaden tegen de aarde aan te drukken. Aangezien je bij microgreens vrij dicht zaait, is de ruimte om te ontplooien klein. Hierdoor kan het ene zaadje door de andere worden weggedrukt, en verliest hierdoor de kans zijn wortel in de grond te krijgen. Dit betekend dan ook waarschijnlijk de ondergang voor dat zaadje. Deze kan vervolgens gaan rotten, wat je wel wilt voorkomen. Bekijk of de wortels al aan de onderkant van de tray doorkomen, en benevel de bovenkant naar behoefte. Check zo’n 2x per dag 

DAG 4

Op dag 4 zie je hoogstwaarschijnlijk hetzelfde gebeuren als op de foto. Het worteltje heeft zich verdubbel of misschien wel verdriedubbel ten opzichte van gister, en heeft ook goed houvast gevonden in de ondergrond. Hierdoor zie je dan wat eerst het zaadje was, nu nog maar een dun schilletje is geworden. Sommige zijn al zelfs het schilletje kwijt, waardoor je al het groene van de blaadjes ziet. Ook nu, of misschien wel juist nu is het handig en belangrijk dat de plantjes nog wat tegendruk krijgen zodat ze tijdens het oprichten van hun kop dat schilletje kunnen kwijtraken. Check in dit stadium of de wortels al te zien zijn aan de onderkant van de tray, en besproei deze als je ze al ziet. Aan de bovenkant is het weer bekijken of water geven noodzakelijk. Liever iets te weinig dan teveel. Veeg de onderkant van de deksel iedere keer schoon met een schone doek of wc of keukenpapier.

DAG 5

Op dag 5 zagen de mosterdzaadplantje bij mij voor het eerst het licht. Ik gebruik hiervoor een tl buis van 6500 kelvin. Jonge plantjes hebben behoefte aan licht wat doet denken aan de lente. Dit is hoofdzakelijk blauwachtig licht. Als de plantjes de deksel omhoog willen drukken, en de meeste van de zaadhulzen zijn ze kwijt, dan mag de deksel eraf. Dit hoeft dus niet perse op dag 5, maar wanneer je ziet dat de blaadjes ontstaan. Eigenlijk vind ik deze microgroenten op dit moment het mooist, met het rode en groene blad gemixt. Vanaf nu is het ook zaak om vanaf onder water te geven, omdat anders de planten teveel en te vaak nat blijven. Dit roept allemaal problemen op die je dus vrij gemakkelijk kan voorkomen. Ook zal je merken dat de planten steeds meer gaan drinken, en aangezien er maar een klein laagje aarde in de trays zit, is dit snel op.

DAG 6

Op dag 6 zie je alweer dat de plantje een gedaante verwisseling hebben ondergaan. Het rode blad van gister is jammergenoeg helemaal verdwenen. Gelukkig zijn er nog 10tallen microgreens die wel meer sprekende kleuren laten zien , dus voor de kleur kan je misschien dan beter een andere soort kiezen. Mosterdzaad kies je hoofdzakelijk voor de smaak, en minder op zijn voorkomen. Die smaak kan je nu al proberen, want eigenlijk zijn de microgroenten op dit moment al wel klaar voor consumptie. Sowieso zou ik je adviseren om op verschillende momenten in de kweek eens een keer een micro plantje te proeven, en kijken wat leeftijd met de smaak doet. Zeker als je dit voor jezelf doet, maar ook als je microgroenten voor andere kweekt, kan het zijn dat je de ene smaak lekkerder vind dan de andere. Jij bent de baas, jij bepaalt, en dat maakt zelf kweken ook zo leuk vind ik 

DAG 7

Op dag 7 is er niet zo heel veel verschil te zien met de vorige dag. De steeltjes zijn weer wat langer gegroeid, en de blaadjes zullen misschien iets groter zijn, maar duidelijk merkbaar is dat niet. De snelle groei die het voorgaande dagen heeft doorgemaakt, die is er nu niet meer. Laat je de microgroente nu nog doorgroeien dan zal je op een gegeven moment zien dat de set met echte blaadjes gaat verschijnen. De blaadjes die je nu ziet heet de zaadlob, kiemlob, of cotyl. Veel van de microgreens hebben hetzelfde soort blad. Een beetje in de vorm van een hartje. Hele kleine verschillen zijn er wel te zien. Dit kan de kleur aan de rand of onderkant van het blad zijn, of licht of iets donkerder groen van het blad, of de kleur van de stengels kan verschillen. Mijn ervaring is wel dat het nog wel een tijdje duurt voordat de “echte” bladeren ontstaan. Ook is voeding bijgeven vaak dan ook wel aan te raden.

Terug Naar: