Koolzaad | Salad Rape | Brassica Napus

Koolzaad is familie van broccoli, en heeft daardoor ook veel van de goede eigenschappen die broccoli bezit. De smaak vind ik niet echt op die van broccoli lijken, maar meer op die van tuinkers, al is tuinkers wel iets scherper van smaak. Koolzaad is een snelle groeier, misschien wel de snelste onder de microgreens. 

Voedingsstoffen Koolzaad

Vitamine A, B, C, E, en K

  • Kalium
  • Magnesium
  • Calcium
  • Ijzer
  • Zink 
  • Fosfor

Bron

Zaden kopen voor Koolzaad?

Zaden voor koolzaad heb ik via bol.com gekocht. Ook zal je zaad kunnen vinden bij de betere zaadgroothandels zoals vreeken.nl.  Koolzaad wordt normaal vaak gebruikt als groenbemester om land weer vruchtbaarder te maken. Op grotere schaal wordt het ook gebruikt om van de zaden uiteindelijk olie te kunnen maken.  

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Koolzaad Microgreens ?

DAG 1

Dag 1: Start je met microgreens, dan start je eerst met het goed schoonmaken van je spullen, zodat je in de loop van de kweek tegen minder problemen aan zal lopen. Was dus eerst je tray af met een borstel of vaatwasser. Pas wel op met de hoge temperatuur die een vaatwasser kan halen in combinatie met plastic. Is de tray schoon, dan desinfecteer ik de tray met een mengsel van water met waterstofperoxide vanuit een plantenspuit.  Hierna vul ik de tray met aarde, en zorg dat dit zo vlak mogelijk ligt. Het makkelijkste gaat dit door een vlak object er van boven op te drukken. Laat nu net de gekleurde onderkant van een tray perfect op de witte bovenkant passen, wat een geluk he. Verdeel hierna de koolzaad zaden over de aarde en maak ze vochtig met een plantenspuit (met 1a2 spuitjes waterstofperoxide om ook de zaden te ontsmetten) en de rest gewoon water. Druk de zaden hierna met de deksel in de aarde, en leg wat gewicht op de deksel in de vorm van bijvoorbeeld kokosblokken

DAG 2

Dag 2: Als het goed is zie je na 24 uur hetzelfde als op de foto bij dag 2.  Veel, zo dan niet alle zaden van het koolzaad laten al een staartje zien. Het is misschien met het blote oog nog niet zo heel duidelijk, maar met een vergrootglas of een foto welke ingezoomd is is het wel duidelijker. Hierdoor weten we in ieder geval al dat het zaad kiemkrachtig is. Het kan ook op dit moment voorkomen dat er zaadjes aan de onderkant van het deksel vast geplakt zitten. Laat deze maar gewoon zitten, en probeer deze niet uit alle macht eraf te te krijgen. Als je de deksel weer op dezelfde manier terug legt, komt die zaadjes ook weer op dezelfde plek, en als dan het worteltje zich lekker in de aarde heeft geboord laat deze vanzelf los. Spuit de zaadjes lichtjes vochtig met de plantenspuit, en kijk morgen weer.

DAG 3

Dag 3: Zo alweer 24 uur verder, en nu dan in totaal 48 uur onderweg. De worteltjes zijn zo’n beetje verdubbeld ten opzichte van 24 uur geleden, en laten ook al kleine haarworteltjes zien. Verwar dit vooral niet met schimmel of iets dergelijks. Grappig is ook wel te zin dat als je deze worteltjes nat spuit, de kleine haarworteltjes grotendeels weer “verdwijnen”. Hierdoor zie je ook het verschil met een schimmel. Deze zal niet verdwijnen door alleen water. Benevel op dit moment als je ziet en voelt dat de grond droger is. Vaak is het nog vochtig genoeg, en heeft meer vocht toedienen alleen maar negatieve effecten. Hou de deksel met iets gewicht er nog op zodat de zaden en hun worteltjes het vocht uit de aarde kunnen onttrekken, en dat ze ook makkelijker hun wortel de grond in kunnen krijgen.

DAG 4

Dag 4: Op deze dag zit het koolzaad microgreen er al weer heel anders uit dan gister. Het laat al duidelijk beginnende zaadlobblaadjes ziet. Omdat ik tot dit moment nog de deksel op de aarde en zaden had liggen zien de microgroenten er nog een beetje verdrukt uit. Ook zie je deels groen af, maar ook nog een beetje wit gelige blaadjes ontstaan. De groenere blaadjes hebben al iets meer licht ontvangen ondanks de deksel. Geen probleem, want aangezien nu de deksel eraf wordt gelaten, zullen ook de gelige blaadjes snel bijtrekken. Koolzaad is een snelle groeier, dus zal nu ook snel de hoogte in willen groeien. Bekijk ook of de worteltjes al door de onderkant van de tray komen. Is dat het geval, dan kan je beginnen met van onder water te geven.

DAG 5

Dag 5: Vandaag zijn de koolzaad microgroenten alweer een heel stuk opgeschoten. De steeltje zijn zeker verdubbelt ten opzichte van 24 uur geleden. Vanaf nu is het ook niet meer aan te raden om de microgreens van bovenaf water te geven, om schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Als het goed is zijn nu de wortels zeker wel zichtbaar aan de onderkant van de tray. Nog een dag of 2 en dan zijn eigenlijk de koolzaad microgroenten wel klaar om door een salade te doen. Hou er wel rekening mee dat je nu ook wel iets meer water moet geven, maar als je overschakelt van plantenspuit naar gieter gaat dit eigenlijk vanzelf al wel goed. Zelf geef ik meestal zoveel of eigenlijk zo weinig water, dat net de bodem bedekt is van de tray, en hierdoor alle worteltje bij water kunnen

 

DAG 6

Dag 6: Is eigenlijk al wel een dag dat begonnen kan worden met het eten van de koolzaad microgroenten. Het is nog wel net het prille begin stadium van het eetbare, maar vaak hebben juist veel microgreens in dit stadium de meeste smaak. Bij Koolzaad microgroenten is dat een beetje licht pikant, en een soort boterzachte smaak. Verder laten groeien kan ook geen kwaad. Meestal eet je toch niet alles in een keer op, en pluk je zo af en toe wat om door de salade of iets dergelijks te doen. Check ook gewoon op dit moment nog dagelijks de water voorraad in de onderste tray. Wil je de groei op dit moment een beetje afremmen, dan kan je de microgroeten in de koelkast zetten met tray en al. Door de kou en duisternis zal de groei nagenoeg stil vallen, maar blijven de microgreens wel in goede conditie

 

DAG 7

Dag 7

 

Terug Naar: