Erwtenscheuten | Pea shoots | Pisum Sultivum

Erwtenscheut

Erwtenscheuten of in het engels pea shoots,  zijn de jonge scheuten die ontstaan uit de erwt.  Uit 1 erwt groeit weer een plant die nieuwe peulen wil produceren. Juist deze jonge scheut hebben de verfijnde maar subtiele smaak van jonge doperwtjes. Deze kun je in een salade verwerken, maar ook even kort roerbakken. Vooral in aziatische landen wordt dit al langere tijd gedaan, maar ook hier in ons land wint het aan populariteit. Je kan deze groente kopen, maar ook eenvoud zelf kweken.

Voedingsstoffen Erwtenscheuten

  • Vitamine A, B-6, C, E, en K
  • Foliumzuur
  • Thiamine
  • Riboflavine

    bron

Zaden kopen voor erwtenscheuten?

Zaden voor doperwten zijn niet te koop. De doperwt zelf is het zaad. Deze zal weer voor nageslacht willen zorgen. Wel is het zaak dat je gedroogde hele erwten koopt. Geen spliterwten dus. Het beste kan je deze eerst even voorweken, zodat deze zich vol kan zuigen met water voor snellere ontkieming. Dit is niet noodzakelijk , maar versneld wel het proces.

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Erwtenscheuten ?

DAG 1

Op de eerste dag vul je een potje/bakje/schaaltje of iets dergelijks met (kokos)aarde of een kweekmat. Vervolgens verdeel je de erwten over de bodem. Zie de foto voor de hoeveelheid. Ze moeten elkaar niet verdringen, maar mogen wel dicht bij elkaar liggen. Spuit hiernaar de erwten en de ondergrond vochtig zodat de erwten zich vol kunnen zuigen met water, en het ontkiemproces begint. Je kan ook de erwten eerst 12 tot 24 uur voorweken in een schaaltje met water. Als de erwten op de aarde liggen, dek je ze af met een zak of deksel of iets dergelijk om de vochtigheid hoog te houden. Zelf leg ik ook nog 2 blokken kokosblokken op de deksel zodat de erwten goed contact maken met de ondergrond. Na ongeveer 12 uur op de aarde, de erwten nog een keer nat spuiten. Zorg ervoor dat de erwten niet uitdrogen, want daardoor stopt/vertraagd het ontkiemingsproces.

DAG 2

Op de tweede dag zijn, als het goed is, de erwten al wel iets opgezwollen door het vocht wat ze hebben opgenomen. Ook zie je in close up al het staartje / de wortel ontstaan onder het huidje. Ook nu is het zaak dat je de erwten vochtig houd, door 2 keer per dag te controleren of je de erwten nog nat kan spuiten. Overdrijf dit niet, want door teveel water kan ook schimmel ontstaan. Maak het vochtig, maar niet nat. Liever een keer overslaan dan als een gek spuiten. Zeker bij een schaaltje of bakje waar het overtollige water niet kan weglopen, kan dit voor problemen zorgen. Ook nu of eigenlijk juist nu, kan je het beste ervoor zorgen dat je de erwten in de aarde duwt, door middel van tegendruk van boven door de deksel met gewicht. Hierdoor zullen de wortels snel de aarde induiken.

DAG 3

Op dag 3 verschijnt het worteltje. Deze gaat op zoek naar water en voeding. Voeding is in dit stadium nog niet echt noodzakelijk. Teveel aan voeding zou zelfs een nadelig effect kunnen hebben. Hierdoor “verbranden”  de wortel(s). Juist hierdoor zit er in speciale zaai en stekaarde minder voeding dan in normale potgrond of tuinaarde. In de kokos aarde die ik gebruik, zit nagenoeg ook geen voeding. De voeding die nodig is om de eerste blaadjes te produceren, zit op dit moment nog in voldoende mate in de erwt zelf. Het enige dat de erwt nu nog nodig heeft is water en een temperatuur die zo rond de 18 graden is. Erwten kunnen redelijk goed tegen lagere temperaturen. Dus beter iets te laag, dan ver boven de 20 graden. Ook nu is het nog aan te raden om druk uit te oefenen van boven zodat de erwt vochtig blijft door de grond, en de wortel makkelijker de grond in kan.

DAG 4

Op dag 4 is al echt goed zichtbaar dat het worteltje zich in de grond aan het boren is. Als het goed is zou elk erwtje nu wel een worteltje moeten laten zin. De ene zal iets langer zijn dan de andere. Zie je nu helemaal geen activiteit bij een erwtje, dan kan je deze beter weghalen. Deze zou alleen maar kunnen gaan schimmelen, en aangezien deze waarschijnlijk toch niet een plantje wordt, heeft deze geen meerwaarde meer. Water geven blijft uiteraard nog steeds noodzakelijk en belangrijk om jezelf uiteindelijk van lekkere jonge erwtenscheuten te kunnen voorzien. Bij de meeste soorten grond zie je wel of deze nog vochtig is. Bij een kweektray waarbij de wortel door de bodem kunnen groeien, dan begint nu ook wel het moment om te kijken of er al wortels aan de  onderkant doorheen groeien. Is dit het geval, dan kun je deze ook al een beetje nat spuiten met een plantenspuit

DAG 5

Op dag 5 begint het groen zich te vertonen. Dicht bij de witte wortel zie je een groen kopje ontstaan wat wel iets weg heeft van de kop van een asperge. Je ziet al een klein beetje de contouren van de blaadjes. Het gekartelde in ieder geval. Op dit moment kan de deksel met het de tegendruk er wel af, omdat je de wortel als het goed is nu wel de goede kant op is gegroeid. Namelijk de grond in, en waarschijnlijk is deze ook al wel te zien aan de onderkant van de tray. Is dit het geval, dan geef je vanaf nu ook alleen nog maar water via de onderkant. Waarom? Nou omdat dit eventuele schimmel tegengaat, omdat je de plant zelf droog houd. De plant neemt nu toch alleen maar water op via de wortel(s). Vooral als de scheuten nu licht krijgen gaat het snel met de groei. Door het licht gaat de fotosynthese van start, en beginnen de scheuten groen te kleuren. 

DAG 6

Op dag 6 begint het al echt een groene oase te worden. De kopjes richten zich op naar het licht. Het wordt nu een wedstrijd wie het eerst boven is. Allen willen het meeste licht vangen, omdat dit overleven betekend. Het is geen samenwerken, maar echt voor jezelf strijden om het beste plekje te veroveren. Zowel aan de bovenkant, als aan de onderkant merk je dat het groeien steeds sneller gaat. Hierdoor zal je merken dat de nog maar kleine plantjes toch steeds weer iets meer water nodig hebben. Als je bedenkt dat de plant voor zo’n 90% uit water bestaat, moet dit vocht ergens vandaan komen. Wees nog wel steeds behoedzaam met water geven, en kijk en voel of de plant behoefte heeft aan water. Bedenk dat een plant in de natuur ook niet elke dag water zal krijgen, en juist van even iets minder juist uiteindelijk sterker zal worden, en niet lui.

DAG 7

Op dag 7 zijn we dus maar een week verder, maar als je ziet wat er nu al allemaal is gebeurd. Elke keer sta ik hier toch wel weer van versteld, wat de kracht van de natuur is. Tuurlijk, we helpen om de ideale omstandigheden te creëren, en zorgen dat het zaadje en uiteindelijk de microgroenten het aan niks ontbreekt, maar uiteindelijk moet in dit geval de doperwt zelf zorgen dat er weer een plant ontstaat. En zoals je kan zien gebeurt dat in recordtempo. Snel volgt nu het moment dat de bladeren zullen ontstaan, en de plant dus zelf zijn energie kan en moet gaan reguleren. De wortel wil steeds verder de grond in op zoek naar voedingstoffen en water. In ons geval zal dit niet nodig zijn, want binnen een aantal dagen is de scheut de juiste maat om gegeten te worden. Met water alleen nog groeit de scheut best. Check elke dag of om de 12 uur of dit nog op peil is.

DAG 8

Op dag 8 beginnen al duidelijk de bladeren te ontstaan. Nu kan het natuurlijk zijn dat dit niet op dag 8 is bij jou, maar bijvoorbeeld op dag 7 of 9 ofzo. Net als bij het hele schema heb ik er juist plaatjes bij gedaan om te laten zien hoe het proces een beetje verloopt. Dit is afhankelijk van meerdere factoren hoe snel dit zal verlopen. Week je de erwten eerst voor, dan zal je waarschijnlijk ook een dag of meer voorlopen. Is het warm of koud in je huis of buiten, dan kan het sneller of langzamer gaan. Is het zaad, of in dit geval de erwt al iets ouder, dan zal de kiemkracht afnemen, en kan dit weer negatieve effecten hebben op de ontkieming. Als je het in ieder geval tot hier hebben gebracht, dan is de rest appeltje eitje. Bijna zijn de scheuten gereed. Als je bij het afknippen nog een paar blaadjes aan de plant laat, dan zal de scheut weer verder willen groeien, en heb je een tweede oogst.

Terug Naar: