Chinese Kool | Pak Choi | Brassica Chinensis

Chinese kool of pak choi komt uit de kool familie< en dat merk je ook wel aan de smaak. Het zit dicht tegen de smaak van broccoli aan, maar is toch net iets zoeter van smaak. Het is geen moeilijke groeier, dus ook voor de beginnende microgreens boer of boerin goed te doen, en vrijwel van succes verzekerd. Deze kan je ook gerust wat langer door laten groeien zonder dat de greens bitter of iets dergelijks worden.

Voedingsstoffen Pak Choi

Volgens deze site bevat pak choi meerdere voedingstoffen, waaronder selenium. Dit zou ervoor zorgen dat de groeisnelheid van tumoren lager is, en zou ontstekingen voorkomen. Verder wordt er over koolsoorten vaak gezegd dat deze een gunstige rol spelen in de strijd tegen kanker. 

Zaden kopen voor Chinese Kool?

Zaden voor chinese kool is niet zo heel moeilijk om te vinden. Wel adviseer ik om biologische zaden te kopen, en het liefst ook speciaal voor de microgreens geteelde zaden. Vaak zijn deze dan in grotere aantallen en ook goedkoper dan een klein zakje voor de gewone moestuin. Kijk eens hier

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Chinese Kool ?

DAG 1

Dag 1: Chinese kool microgreens kweken begint met schoon materiaal. Maak dus eerst de tray goed schoon met wat water en een afwasborstel. Mag ook met een vaatwasser, maar pas hier op met het plastic en de hogere temperatuur die een vaatwasser kan halen. Zelf desinfecteer ik hierna de tray met een mengsel uit de plantenspuit van water met waterstofperoxide. Lichte nevel vind ik voldoende. Daarna strooi ik zo’n liter aarde in de tray, en verdeel dit mooi vlak. Druk dit vervolgens aan door de gekleurde onderkant van een andere tray te gebruiken. Vervolgens strooi ik de zaden van de chinese kool over de aarde. Eventueel nog een paar spuitjes van de waterstofperoxide mengsel om ook de zaden te ontsmetten, en vervolgens nog gewoon water uit de plantenspuit om de zaden en de ondergrond vochtig te maken. Druk dit aan met de gekleurde onderkant met wat blokken kokosaarde erop voor goed contact van de chinese kool zaden met de aarde om de ontkieming te starten.

DAG 2

Dag 2: Na 24 uur opgesloten te hebben gezeten, zie je heel langzaam het begin van nieuw leven ontstaan. Met het blote oog is dit nog niet zo heel makkelijk waar te nemen, maar met een vergrootglas, of in mijn geval een camera die een zoomfunctie heeft, wordt het al iets makkelijker om te zien dan er kleine witte puntjes ontstaan. Ook zie je de huidjes al langzaam openbarsten om vrij baan te maken voor het worteltje. Bekijk bij het verwijderen van de deksel of hier ook zaden aan vast zitten. Zoja laat deze maar zitten, probeer ze iets te benevelen, en plaats de deksel weer zo terug als dat deze zat. Hierdoor komt het zaadje weer op zijn plekje. Kijk of de grond en zaadjes nog wat vocht kunnen gebruiken. Een paar spuitjes met de plantenspuit is vaak wel ok. 

DAG 3

Dag 3: Vandaag is als het goed is met het blote oog wel te zien dat de pak choi zaden vrijwel allen een wortel hebben ontwikkeld. Dit valt wel aardig op tegen de donkere achtergrond. Met bijvoorbeeld keukenpapier is dit dan weer minder goed waar te nemen. Door het gewicht op de deksel en de deksel zie je dat de wortels gelijk de aarde in willen duiken. Sommige hebben de aarde al berijkt, maar sommige moeten nog even iets draaien en hun worteltje iets langer laten groeien om in de aarde te komen. Dit zal nu snel gebeuren, en daarna zullen ook langzaam de blaadjes ontstaan. Maar laten we niet tever vooruit lopen op de zaken. Nu zaak de zaadjes licht te bevochtigen, en de deksel nog een beetje druk te laten uitoefenen zodat de wortel goed stevigheid kunnen vinden in de aarde.

DAG 4

Dag 4

DAG 5

Dag 5

 

DAG 6

Dag 6

 

DAG 7

Dag 7

 

Terug Naar: