Broccoli Microgreens | Brassica oleracea

Broccoli staat al een tijd bekend als een superfood, omdat het antioxdanten bevat die je lichaaam zouden beschermen tegen vrije radicalen die mogelijk kanker zouden kunnen veroorzaken. Microgreens bevatten volgens onderzoek nog meer gezonde voedingsstoffen dan de volwassen versie, wat ze in theorie dus nog gezonder maakt. Blijkt dat het ook nog een makkelijke soort is om te kweken.

Voedingsstoffen Broccoli

Vitamine A, B, C, E en K

  • calcium
  • ijzer
  • magnesium
  • fosfor
  • kalium 
  • zink

Bron

Zaden kopen voor Broccoli?

Zaden voor broccoli vinden is niet zo’n heel groot probleem. Veel zaden die aangeboden worden zijn wel kleine zakjes van een paar gram, dus op zoek naar verpakking speciaal voor microgreens loont vaak wel. Hier alvast een suggestie. 

Kweekbenodigdheden

Hoe kweek je Broccoli Microgreens ?

DAG 1

Dag 1: Maak eerst de tray schoon met gewoon water en een afwasborstel. Droog hem af, en bij voorkeur desinfecteer de tray dan. Zelf doe ik dat met een plantenspuit waarin waterstofperoxide vermengt zit met water.  Hierna vul ik de tray met een liter kokosaarde. De broccoli zaden week ik niet voor, maar strooi ik zo over de aarde. Soms spuit ik hier dan ook nog met de waterstofperoxide overheen, om schimmelvorming in een later stadium te voorkomen.  Om de zaden van de broccoli goed vochtig te maken benevel ik ze met een plantenspuit met gewoon kraanwater.  Dit is een beetje op zicht en gevoel. Check zo’n 2 keer per dag of de broccoli zaden nog eventueel vocht nodig zouden hebben. Aangezien je het beste de zaden kan afdekken om een hoge luchtvochtigheid en duisternis, zal er niet heel veel vocht ontsnappen. Probeer een beetje druk van bovenaf op de zaden uit te oefenen.

DAG 2

Dag 2: 24 uur nadat de broccolikers zaden op de aarde zijn gelegd en vervolgens zijn nat gespoten, begint je al de eerste tekenen van leven te zien. Je moet wel goed kijken met een vergrootglas bijvoorbeeld. Of je kan met een camera een foto maken en hierop inzoomen, zoals op de foto van mij is gedaan. Hierop is te zien dat sommige zaden van de broccoli  al een soort van opengebarsten zijn. Ook zie je bij sommige zaden van de broccoli al het puntje van het worteltje. Bekijk ook even de onderkant van de deksel om te zien of er geen zaadjes aan vastplakken. Dit is geen probleem, maar besproei deze ook lichtjes met water. Deze laten vanzelf los als het worteltje houvast heeft gevonden in de aarde. Besproei de aarde en zaden naar behoeven, en hou de druk er van boven  op.

DAG 3

Dag 3: Op de derde dag, eigenlijk 48uur nadat we de broccoli zaadjes voor het eerst nat hebben gemaakt, zie je al duidelijk kleurverschil bij de zaden van de broccoli optreden. Als je inzoomt op de zaden zie je dat de zaadhulzen open zijn gebarsten, en dat er ook al wel kleine worteltjes te zien zijn. Ook zie je bij een enkele al de haarworteltje in een waaiervorm die op zoek zijn naar vocht. Dit is geen slecht teken, eerder een goed en normaal teken. Spuit die kleine haartjes maar eens nat met de plantenspuit, en zie wat er gebeurt. Spuit sowieso de zaadjes en beginnende worteltje plus de ondergrond nog een beetje vochtig als deze er droger uitzien. Bedek daarna de broccoli zaden weer met de deksel met wat gewicht erop, zodat de zaden goed contact maken met de aarde.

DAG 4

Dag 4: Weer 24 uur verder zien we ook al de eerste blaadjes ontstaan. De zogenaamde zaadlobbladeren. Veel worteltjes hebben zich al in de grond geboord, en willen rechtop gaan staan.  Toch is het nu nog even beter om de deksel erop te houden zodat ook de laatste zaden met hun wortel in de aarde komen. Maar ook omdat de zaadlob blaadjes door het oprichten van hun blad van de grond naar de lucht 180 graden draaien, en hierdoor ook makkelijker hun zaadhuls afschudden. Nu zal dat niet bij allemaal het geval zijn, maar wel bij veel. Hierdoor zullen uiteindelijk de microgreens sneller hun blaadjes kunnen spreiden en licht opvangen, en daardoor sneller groeien. Bekijk even of water nodig is door met je vinger te voelen. Vochtig is genoeg, nat is verkeerd.

DAG 5

Dag 5: Deze dag laat alweer een wereld van verschil zien met 24 uur daarvoor. Het beginnen nu al echte plantjes te worden. Het ligt er ook wel een beetje aan welke temperatuur het in de omgeving is. Door hogere temperaturen kan het punt op de foto wel een dag eerder liggen. Maar zijn de plantjes op het niveau van de foto bij dag 5, dan kan de deksel eraf. Op dit moment zijn de plantjes nog geel door het gebrek aan licht, maar je zal zien dat dit heel snel veranderd. Snel zullen nu de broccoli microgreens klaar zijn om gegeten te worden, al lijkt het hier nu nog niet echt op. Geeft vanaf dit punt nu ook vanaf de onderkant water. Verdamping gaat nu moeilijker, waardoor eerder schimmel zou kunnen ontstaan. Je zou de deksel ook nog om kunnen draaien zodat de plantjes wel vrij kunnen groeien, maar weinig licht zien. Dit zal ze doen uitstrekken, wat ze makkelijker te knippen valt.

 

DAG 6

Dag 6: Nu zien de plantjes er duidelijker al wat beter uit de het licht wat ze hebben ontvangen. De blaadjes zijn mooi als een soort van zonnepanelen open gaan staan om maar zoveel mogelijk energie op te kunnen vangen. Ook is door de fotosynthese de groene kleur ontstaan in de blaadjes. Vanaf nu kun je de microgreens gebruiken in gerechten of salades of iets dergelijks. Laten doorgroeien is ook geen probleem. Vaak kan dit totdat de “echte” blaadjes ontstaan. Op dat moment worden veel microgreens bitter, en niet echt meer lekker of zo rauw te eten. Uitzonderingen natuurlijk daar gelaten. Geef zeker vanaf dit moment, maar eigenlijk al wanneer er worteltjes door de onderkant van de tray komen, water vanaf onder.

 

DAG 7

Dag 7

 

Terug Naar: