Microgroenten

Microgroenten, cressen, microgreens

rucola microgroenten

Allereerst maar even uitleggen waar we nu over praten. 
In de volksmond wordt vaak gesproken over kiemgroenten, spruitgroenten, microgroenten, cressen, microgreens, microleaves, en babyleaves. Maar wanneer hebben we het nu over wat, want er zit wel degelijk verschil tussen deze vormen.

Als er wordt gesproken over spruit en of kiemgroenten dan gaat het eigenlijk altijd over hetzelfde.
Bij kiem of spruitgroenten groeien de plantjes ook uit zaden net zoals de andere soorten, alleen hebben de zaden geen vaste grond onder hun voeten. De zaden worden veelal in een kiempot gedaan, maar dit kan ook een kiemtoren zijn. Ook een kiemzak behoort hier tot de mogelijkheden. Het principe blijft wat dat betreft hetzelfde, de zaden moeten minimaal 2 keer per dag gespoeld worden met schoon water. Het gevolg is dat het zaadje door het vochtgehalte en de temperatuur wordt geactiveerd, en vervolgens wortel begint te schieten. Kiemgroenten bestaan al heel lang, zeker in de aziatische landen. Denk hierbij aan de spruit van de mung of sojaboon, die wij tauge noemen. De kiemen worden vrijwel altijd zonder licht opgevoed, waardoor ze vaak geen groen vertonen. 
Aangezien de kiemen vrijwel altijd opgesloten zitten in een pot, zak of ander afgesloten ruimte om de luchtvochtigheid hoog te houden, speelt er hierdoor wel een ander gevaar op. De bacterien zoals salmonella en E.coli voelen zich ook wel aardig thuis in die warme vochtige ruimtes, en kunnen hierdoor een gevaar opleveren voor de mens. Meekoken of onderdompelen in kokend water wordt daarom altijd wel aangeraden bij kiemgroente.

Microgroenten, Cressen, Microgreens en Microleaves

Als er over 1 van deze 4 wordt gesproken hebben we over hetzelfde. Welke naam er als eerst was durf ik niet te zeggen, maar schat dat dat microgreens was. En dat daarna de vertaling van microgroenten is gekomen. De naam cressen komt waarschijnlijk van de plantjes waterkers en tuinkers, en wordt in Nederland veelal in verband gebracht met KoppertCress. Dit bedrijf heeft buiten de tuinkers en de waterkers, de microgroenten in ieder geval in Nederland op de kaart gezet. 

Van de microgroenten is tuinkers waarschijnlijk toch nog wel de bekendste. In de jaren 70 was het een populaire bezigheid om het zaad van tuinkers op bijvoorbeeld een schoteltje met watten te zaaien. Ook werd er op deze manier wel “geschreven” met de zaadjes zodat bijvoorbeeld je naam in plantjes te zien was na het ontkiemen van de zaadjes. Menig ouder zal ook op school wel met de tuinkers in aanraking zijn gekomen. Jammer genoeg wordt er heden ten dagen nog maar weinig aandacht aan dit soort dingen op de lagere school besteed. 

Het verhaal gaat dat in de jaren 80 in een restaurant Californië de kant en klaar maaltijden werden opgeleukt met microgreens. Welke dit precies waren wordt niet echt duidelijk, maar het vermoeden bestaat wel dat dit niet alleen maar de tuinkers zou zijn geweest.

Daarna zijn meerdere restaurants dit ook gaan toepassen, en dan beslist niet alleen maar op de goedkope kant en klaar maaltijden.
Veel van de dure restaurant maken vandaag de dag gebruik van de kleine micro plantjes om van hun bord een plaatje te maken, en hun gasten ook een smaakbelevening voor te schotelen. 

erwt scheuten

Baby leaves

Als je het op tijd selecteerd, dan komt eerst de spruitgroente met een dag of 3 tot 4 voordat deze klaar is om te eten. Daarna komen dan de microgroenten met gemiddeld 1 tot 2 weken. Als we dan sommige groenten nog verder laten doorgroeien, dan komt het in een andere categorie te vallen. Dit is dan de categorie baby leaves. Zoals de naam al verklapt zijn dit jonge blaadjes van een gewas. Hiervoor kunnen verschillende soorten worden gebruikt zoals sla, rucola, andijvie, snijbiet, boerenkool, chinese kool, maar ook spinazie en raapsteel of blad mosterd kun je door laten groeien na de microgroenten fase.